Oefeningen & tips
Elk hoofdstuk wordt gevolgd door oefeningen en tips. Hieronder volgt een selectie.
Aanvaarden
Neem de langste rij bij de kassa
Kies de langste rij bij de kassa in plaats van de kortste. Laat die ongeduldige meneer die achter je staat, gewoon vóórgaan. En ook die mevrouw die maar één boodschap heeft. Observeer je medemensen. Kijk wat ze gekocht hebben, fantaseer over wat voor soort mensen het zijn, welke maaltijd ze gaan bereiden en hoe ze erbij zitten bij het avondeten. Maak een praatje. Oefen je ademhaling, wees helemaal aanwezig in het hier en nu. Ontdek welke mogelijkheden het wachten in een rij nog meer in petto heeft.
Verlangen
Maak een verlanglijst
Volwassenen zijn geneigd alleen dat op hun verlanglijst te schrijven wat kans heeft vervuld te worden. Bij voorbaat sluiten we een heleboel uit. Dat geldt niet alleen voor materiële wensen, maar voor alle wensen. Waar blijven onze dromen? Als alles mogelijk was, hoe zou je leven er dan uitzien? Sta stil bij je verlangens. Schrijf al je wensen op: je materiële en immateriële, kleine en grote. Variërend van een nieuwe trui, vakantie tot je droombaan, vrede in jezelf of in de wereld. Ook de wensen die waarschijnlijk nooit vervuld zullen worden of waarvoor je je schaamt. Bewaar de lijst en vul hem geregeld aan. Kijk er af en toe naar en koester hem.
Hoop
De kunst van het ontvangen
Als de buurvrouw voor onze verjaardag een taart bakt, komt direct de gedachte boven dat we met haar verjaardag zelf ook de keuken in moeten, of een bos bloemen moeten brengen. Als een kennis ons helpt met het schilderen van de badkamer, voelen we ons onmiddellijk verplicht hem te helpen met de verbouwing van zijn schuurtje. Als iemand een compliment maakt, zwakken we het af. ‘Och, het was maar een uitverkoopje.’ Oefen jezelf in ontvangen. Geniet van wat er op je toe komt. Geef een ander de kans om te geven. Zeg ‘dankjewel’ en laat het daarbij. Doe niet meteen een voorstel voor een wederdienst en vertel niet hoeveel je broek heeft gekost of dat het maar een afdankertje is.
Vertrouwen
Geef complimenten
Het maakt uit wat je zegt. Een compliment kan iemands dag kleuren. Laat je waardering blijken. Heeft je collega een goede opmerking gemaakt in de vergadering, laat hem dat dan weten. Zeg tegen de mevrouw naast je in de trein dat ze zo’n leuk vest aan heeft. Vertel tegen de kapper dat hij je haar goed heeft geknipt, tegen je vader dat hij lekker heeft gekookt. Deel een week lang zo veel mogelijk complimenten uit.
Loslaten
Ruim op
Ons huis is gevuld met spullen die we niet meer nodig hebben en die zonder betekenis zijn voor de dag van vandaag. Ga je huis eens door en kijk wat weg zou kunnen. Kleren, boeken, cd’s, kruiden in het keukenkastje, salarisstrookjes en pasjes van de verzekering die allang niet meer geldig zijn. Gooi weg wat je tijden niet hebt gebruikt en waar je geen goed gevoel bij hebt. Als je aarzelt, vraag je dan af: Ben ik erop gesteld? Gebruik ik het vaak? Word ik vrolijk als ik ernaar kijk? Als dat niet het geval is, laat het dan los. Geef spullen weg of breng ze naar de kringloopwinkel.
Ga op een andere stoel zitten
Doorbreek je gewoontes. Ga op een andere stoel zitten aan de eettafel. Slaap op een luchtbed in de woonkamer in plaats van in je bed. Eet pap in plaats van een boterham, doe geen suiker in je koffie. Sta op zondag om 6.00 uur op in plaats van uit te slapen tot 11.00 uur. Loop naar de winkels in plaats van de auto te nemen, neem de trap in plaats van de lift. Lees een week geen krant. Geef wel die euro aan die bedelaar. Eet hutspot met kerst. Doe eens een paarse broek met gouden randjes aan naar je werk in plaats van je driedelige grijze kostuum of mantelpak.
Liefde
Waarnemingsoefening
Liefde is aandacht, is bij iemand stilstaan, verder kijken dan de oppervlakte. Iets wat je vaak ziet, wordt vanzelfsprekend, zoals de weg naar mijn werk die ik niet meer bewust zie, omdat ik hem dagelijks ga. Zo is het ook met de mensen om ons heen. We zouden meer moeite moeten doen om steeds opnieuw te kijken, met nieuwe ogen. Oefen je waarneming. Kies een object, een schilderij, foto of boom langs de weg. Kijk aandachtig. Sluit je ogen en zie het beeld voor je. Kijk nog een keer naar het beeld en zie of het klopt wat je in je hoofd hebt. Doe de oefening dagelijks met verschillende objecten, drie weken lang. Oefen je waarneming als je in de trein zit, of in de file staat, in een saaie vergadering.
Oefening in mededogen
Neem iemand in gedachten. Kies iemand die je bezighoudt: een vriend die het moeilijk heeft of iemand die je gekwetst heeft of met wie je moeite hebt. Concentreer je op de persoon. Leef je in hem in. Neem alles waar wat je over hem voelt en denkt. Aanvaard al je reacties. Richt je op de persoon, zend positieve gedachten en gevoelens naar hem uit. Laat hem vervolgens los. Doe dat drie weken lang iedere avond.
Willen
Plan tijd in voor nietsdoen
Vroeger bestond de week uit zes dagen werken, de zevende dag was rustdag. Die collectieve rustdag is verdwenen. Ook op zondag zijn winkels, restaurants en pretparken open, de sportclubs actief. We zijn geneigd alsmaar door te gaan, alles vol te plannen. Voer voor jezelf eens per week een rustdag in, een rustmiddag of -uur. Plan in je agenda wekelijks tijd in voor ‘nietsdoen, zijn’. Doe dan niets.
Slaap er een nachtje over
Volgens een oude wijsheid moet je een belangrijk besluit niet direct nemen, maar daar een nacht overheen laten gaan. In de nacht vertelt ons onbewuste wat we moeten doen. De uitdrukking ‘er een nachtje over slapen’ betekent volgens het woordenboek ‘niet dadelijk een besluit nemen’. Neem die uitdrukking letterlijk. Als iemand iets van je wil, vraag dan bedenktijd. Laat het besluit liggen tot de volgende dag. De nacht doet wonderen.
Wie bemind wil worden, moet zich bekend maken.
Wat de betekenis is van een besluit, weet je pas achteraf.